Femme Fatale i kunsten

13.12.2020

Har du noengang møtt en femme fatale? Moralt tvetydig, sexy og mystisk, tilgjengelig og likevel - skjuler hun noe? Femme Fatale som arketypen "farlig kvinne" har vært i populærkulturens psyke helt siden kvinners langsomme vekst mot frigjøring begynte på 1800-tallet. Hun utgjorde en krise for maskulinitet og var derfor ønsket, men aldri stolt på. Vi kjenner alle Sharon Stones dødelige, men magnetiske karakter fra Basic Instinct, og vi elsker alle å hate Cersei Lannister fra Game of Thrones, men hva med femme fatale i kunst og historie?

«En femme fatale (fransk for dødelig kvinne) er en stereotypi, en umoralsk kvinne som bruker sin seksualitet for å lure den ulykkelige helten». - Wikipedia

Hvordan ser en moderne femme fatale ut?

Det var spørsmålet jeg stilte meg selv når jeg begynte å male Lady in Black. 


Edvard Munch. Madonna. 1895-1902

Werner Hofmann sa en gang at dette maleriet var et "underlig andaktig bilde" som forherliger dekadent kjærlighet. Kulten til den sterke kvinnen som reduserer mannen til underkastelse, gir kvinnen figuren monumentale proporsjoner, men den gjør også en demon av henne." Malet av den berømte, men likevel mørke og humørfylte Edvard Munch rundt 1895, 'Madonna' krysser religion, sex og fare - alt i ett bilde.

Kunstverk ved Chennakeshava temple. Mohini. 1116

Mohini er den eneste kvinnelige avataren til den hinduiske guden Vishnu, og ble skapt for å tiltrekke og lokke demoner til seg selv, og til slutt til deres undergang. Hun ble ofte fremstilt som en fortryllerinne som lurer de elskende hun møtte, men blir likevel tilbedt i India selv i dag med templer og helligdommer dedikert til henne, spesielt i det vestlige landet. Namaste Mohini.

Pierre Bonnaud. Salomé. c. 1900.

Salome i bibelsk skrift antas å ha levd i det første århundre etter Kristus. Hun er mest kjent for å kreve og motta hodet til Johannes døperen, og deretter danse foran faren hennes, Herodes, med hodet på et fat. Ikke overraskende har dette bildet blitt avbildet hundrevis om ikke tusenvis av ganger av kristne kunstnere gjennom århundrene, de ser ikke ut til å få nok av den farlige femme fatale.

Thomas Thijssen. Madame de Bovary, 2017

Madame de Bovary, avbildet her av The Public House of Art, sin egen Thomas Thijssen. Han er best kjent som den vakre ekteskapsbryteren som levde promiskuøst i Nord-Frankrike. Denne historien, skrevet på midten av 1800-tallet, har hatt et kjærlighets- og hatforhold til publikum; først utestengt for uanstendighet. Sterke seksuelle kvinner? Nei takk - deretter å vinne i rettssaken og til slutt bli beryktet og en klassiker i fransk litteratur. Sterke seksuelle kvinner? Hvorfor i helvete ikke! Ta en sniktopp i vår nye samling 'The Devil Inside Me' og utforsk de mange andre femme fatalene kunstnerne våre avbildet i søken etter å forstå den nye betydningen av 'fristelse'.


Kilde: The Femme Fatale Art History